naailessen


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madame Tirette Kinderkleding

 

wie

Op mijn 12de liet mijn mama mij zien hoe haar naaimachine werkte. Al snel had ik het gevoel dat ik alles kon maken wat ik kon bedenken. Als ik ergens aan begon, dan moest het ook die dag zelf nog af zijn. Ieder weekend rolden er tasjes en eenvoudige kledingstukken uit mijn naaimachine.  Het éne resultaat al beter dan het ander...
Toen ik 16 werd besloot ik samen met twee vriendinnen naailes te gaan volgen in het volwassenenonderwijs: “ leren naaien zoals het hoort”.
Op de eerste naailes staken mijn spulletjes in een zelfgemaakt tasje. Ik was trots om te laten zien aan de klas dat ik het al een beetje kon. Mijn tasje werd meteen als voorbeeld genomen van “ hoe het dus niet moest”. Met schaamrood op mijn wangen, maar toch heel erg geinteresseerd in “hoe het dan wel moest”, en zonder babbelen (want dat mocht niet) heb ik twee jaar wekelijks naailes gevolgd en veel geleerd.
Ik keek enorm op naar de “madam van de naailes” (Wij noemen haar gewoon “Madam”. Ze was een beetje ouderwets en heel streng. Zij heeft zeker iets te maken gehad met de keuze voor de naam “Madame Tirette” (al is het dan met een dikke knipoog).
Op mijn 18de ging ik theaterkostuumontwerp studeren in Antwerpen. Eigenlijk was dat vooral omdat ik iets creatiefs met “naaien” wilde doen. Het woord “theaterkostuum”alleen al prikkelde mijn fantasie, ik zou wel zien wat ik er zou leren.
Ik leerde er vanalles:  Geschiedenis, psychologie, filosofie,...  Ik leerde over decor en licht, over argumenteren en omgaan met pijnlijke kritiek. Ik leerder vooral mijn plan te trekken en creatief te zijn.
Wat ik er niet leerde was “naaien”. En zeker niet “zoals het hoort”. Dat deel heb ik later moeten bijschaven.

Ik ben afgestudeerd in 2008 als theaterkostuumontwerper op de Koninklijke Academie van Antwerpen. Ik ging als verkoopster in een kledingwinkel  werken en werkte daarnaast als animatrice, ik maakte zelf een eigen kindertheatervoorstelling, richtte met twee zielsverwanten een vzw op waarmee we straattheater maakten, en af en toe maakte ik theaterkostuums, als die vraag er kwam.

In 2010 botste ik toevallig op een artikel over de wedstrijd ‘Troef”: een wedstrijd van de stad Antwerpen voor jongeren die een project voor jongeren willen uit de grond stampen. Ik werd een van de winnaars van de wedstrijd, en toen begon de bal te rollen.
Ik kreeg een atelier ter beschikking en een budget om mijn atelier in te richten. Van de vrijwilligersvergoeding die ik mezelf mocht uitkeren om de workshops te begeleiden, werden mijn 9 naaimachines afgeschreven. Madame Tirette’s naaiatelier (“Speciaal voor ongeduldige, onhandelbare en onredelijke grieten, onervaren met stikmachines en die toch altijd alles zelf willen doen”) was toen een alternatief naaiatelier voor jongeren.
Ik ontwikkelde 4-uur-durende-workshops waarin  je zelf een eenvoudig kledingstuk (rokje, pyamabroek, tas, kaptrui, jurk) kon leren maken in een gezellige context, zelfs als je nog nooit genaaid had!  
De workshops waren een succes. Al snel kwam er de vraag voor meer ateliers, ook van kinderen en van volwassenen, dus ik besloot meer naailessen te organiseren. Door mijn ervaring als workshopbegeleider kon ik een jaar later aan de slag bij het CVO-VIVA als docente basis naaien, en een jaar later ook voor de volgende module “bloes-jurk”.  Daar  kregen alle nieuwe leerkrachten wekelijks bijscholingen. En op die bijscholingen leerde ik eigenlijk echt de knepen van het vak. 

De 4-uur durende workshops zijn intussen geëvolueerd naar naailessen waarbij de deelnemers zelf bepalen welk stuk ze maken en hoeveel tijd ze hieraan willen spenderen. De begeleiding is persoonlijker dus de groepjes zijn ook kleiner, wat de druk iets verzacht en het werken iets rustiger verloopt.
Sinds september 2013 is mijn atelier gevestigd in de Kerkstraat in Antwerpen
Daar ben ik overdag aan het werken aan theaterkostuums, kleding op maat, of aan voorbeeldmodellen om mijn cursisten te inspireren.
Hier kan je wat werk van mij zien.


mathilde

Mathilde Boussauw

pijltje

 

schrijf in